Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

2012

Op 21 december 2012 eindigt de Maya-kalender. Over wat dat betekent, wordt al jaren druk gespeculeerd. In de blogs hieronder voeg ik daar mijn steentje aan toe.
1 reactie

Venustransit: opmaat voor de grote kladderadatsch?

Wisten de Medici iets over 2012 wat voor ons nog een raadsel is? De Venustransit van 6 juni is volgens de Maya's de opmaat voor de 'galactische synchronisatie' van 21 december. Een schilderij uit de zestiende eeuw bevat fascinerende sleutels. Geeft een Renaissanceschilder ons aanwijzingen over wat ons dit jaar boven het hoofd hangt?

We stormen met grote snelheid af op het einde van ons tijdperk. Om dat te beseffen hebben we geen Mayakalender nodig. We weten het wel maar we willen het niet weten. Wat? Dat we zo niet door kunnen gaan. Dat we niet door kunnen gaan met elkaar als vijand te blijven beschouwen, bang voor het leven en belust op eigen gewin. Diep van binnen weten we heel goed dat er een einde komt aan onze staande praktijk van bedrog, halve waarheden, praatjes voor de vaak en het verkwanselen van onze integriteit. Maar we kijken liever de andere kant uit. Naar buiten in plaats van naar binnen.

26.000 jaar de tijd gehad

Het is zo simpel: "Heb uw naaste lief als uzelve" maar tegelijkertijd zo verschrikkelijk moeilijk. We hebben heel lang – zo'n 26.000 jaar – de ruimte en de tijd gekregen om zelf de weg naar waarheid en liefde te vinden. We zijn een heel eind gekomen maar we zijn er beslist nog niet. Kijk vanavond maar naar het Journaal. We zijn nog zoekende, maar... onze tijd begint op te raken. Op 6 juni aanstaande luidt de bel voor de laatste ronde. Dan vindt de Venustransit plaats, wat wil zeggen dat Venus vanaf de aarde gezien voor de zon langs schuift. Komt eens in de 120 jaar voor, en dan tweemaal, met acht jaar ertussen. Volgens een Maya-profetie is 6 juni het moment waarop de allerlaatste fase van onze huidige tijdscyclus begint, en het nieuwe bewustzijn op aarde wordt geboren. Het is als het ware de aanloop naar galactische synchronisatie op 21 december van dit jaar, als aarde, zonnestelsel en melkweg op één lijn zullen staan met de rest van het universum. Deze conjunctie komt eens in de 26.000 jaar voor en laat volgens de Maya-profetieën enorme kosmische krachten vrijkomen. Het is ook het moment dat de huidige Mayakalender eindigt, en een nieuw tijdperk begint.
Okee, met Venus begint het dus, over een paar maanden. Volgens de Maya's dan. En wat er dan begint is lang niet altijd leuk. Want bij de Maya's – het eerste volk dat besefte dat Morgen- en Avondster een en dezelfde waren – werd Venus in verband gebracht met kwaadaardige en agressieve goden, droogte, gevaar en oorlog. Andere koek dus dan de in de westerse cultuur meer gebruikelijke harmonieuze associaties van Venus met liefde en het vrouwelijke. Hoewel... begon de Trojaanse oorlog juist niet met Aphrodite, zoals Venus bij de Grieken heet? En Kali, de afschrikwekkende Indiase godin van de vernietiging...ook een vrouw. Hebben we ons misschien een iets te rooskleurig beeld van het vrouwelijke eigen gemaakt?

'Overwinning van Venus'

Hoe dan ook, laten we in navolging van de Maya's zeggen dat er op 6 juni iets geboren wordt, en dat dat met Venus te maken heeft. Door een droom, te ingewikkeld om hier na te vertellen, en het met behulp van internet uitpluizen van de droommotieven, kwam ik bij een schilderij van Venus terecht, gemaakt door de Italiaanse Renaissanceschilder Agnolo Bronzino. In de Renaissance werden er veel schilderijen van Venus gemaakt. Voor dit schilderij werd de opdracht gegeven door Cosimo de Medici, in de 16e eeuw groothertog van Toscane. Op het schilderij staan een aantal figuren: Venus, haar zoon Cupido (ook wel bekend als Eros of Amor), Vader Tijd, een jongetje dat klaar staat om rozenblaadjes te gooien, een paar figuren die symbool staan voor vergetelheid (linksboven), jaloezie (halverwege links) en een figuur die schuilgaat achter het jongetje met de rozenblaadjes. Het is deze figuur die mij het meest intrigeert. Ze heeft het gezicht van een jonge vrouw, maar haar lichaam is half leeuw, half schorpioen. Deze figuur staat bekend staat als 'Manticore', wat ook het woord was dat bij me binnenviel, al heb ik geen idee waar vandaan. 'Manticore' stamt uit het oude Perzië, de naam betekent 'menseneter'. Wat doet dat monster op dit schilderij? Wat betekent het schilderij überhaupt? Voor veel deskundigen gaat het over de thema's lust, bedrog en jaloezie, maar wat de schilder er mee heeft willen zeggen, dat weet niemand. De titel van het schilderij is 'Venus, Cupido, Dwaasheid en de Tijd' maar het staat ook bekend als 'Overwinning van Venus'.
Waarom besteedde Cosimo de Medici, voorvader van de groothertog, in de vijftiende eeuw grondlegger van het machtige en rijke Medici-imperium, zoveel geld aan de kunsten? Hij besefte dat de spanning tussen geld en god,
Tags: Niet getagged
1 reactie

Van zelfveroordeling naar zelfacceptatie

Ik kan het nog bijna niet geloven maar toch is het waar: we zijn de ingrijpende vernieuwing van onze wereld aan het mee-maken. En die vernieuwing speelt zich in mijn eigen leven af. Natuurlijk spelen de wereldgebeurtenissen mee, of het nou om het krakende en piepende financieel-economische stelsel of de instorting van op macht, manipulatie en onderdrukking gebaseerde politieke systemen gaat.
Maar ik voel het, ervaar het in mijn éigen leven. Krant en televisie boeien me steeds minder. Net als de politiek. 'Hier gaat het helemaal niet over', denk ik steeds.
Maar waar gaat het dan wel over? Onder de oppervlakte van het alledaagse bestaan voel ik iets bewegen. Voel jij het ook?

Van de week kreeg ik de nieuwsbrief van Gabriela en Reint Gaastra die veel met gechanneld materiaal werken en daar werd ik getroffen door de volgende zin: "De ondersteuning van vele dualistische sociale en maatschappelijke vormen vanuit jullie individuele en collectieve bewustzijn is snel aan het afbrokkelen."
En ik dacht: precies, dat is het. Al die uiterlijke systemen worden uiteindelijk gedragen door ons innerlijk bewustzijn, en doordat dat bewustzijn zich aan het verruimen is, gaat de uiterlijke wereld meeveranderen. "Door de groei in bewustzijn van een toenemend aantal mensen zijn grote doorbraken ophanden op het niveau van technologie, voeding, communicatie en energie," aldus de channeling van Gabriela. (Zie verder www.openbaringen.com, waar je je ook kan aanmelden voor hun nieuwsbrief.)

Dat we van dualiteit naar eenheid aan het gaan zijn ervaar ik allereerst in mezelf. Geholpen door o.a. teksten uit het Padwerk en het boek van Eckhart Tolle (Een Nieuwe Aarde) én een stevige griep rond de kerstdagen besefte ik (opnieuw) hoezeer ik bepaalde delen in mezelf afwijs en me daarmee in een dualistiche klem vastzet: 'dit niet, dat wel.'
Als ik werkelijk verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven wil nemen, dan aanvaard ik mijn realiteit zoals die is. Inclusief 'slecht' en 'goed'. Dan hoef ik ook niet langer onaangename stukjes van mezelf in mijn onderbewuste weg te duwen, maar mag alles er zijn. In de wetenschap dat ik dit leven leef om iets te leren. Dat stelt me – met vallen en opstaan – in staat om de switch maken van zelfveroordeling naar zelfaanvaarding. En dat is een wereld van verschil – de wereld van 2012. Zoals Gabriela in de channeling zegt: "Vele mensen passeren in deze tijd een eigen omkeerpunt in hun eigen leven. Als gevolg daarvan wordt de zelfveroordeling vervangen door zelfacceptatie als de drijvende motor van jullie scheppingskracht. Dit leidt op individueel en op maatschappelijk niveau tot grote veranderingen."

Echt, we zijn hier niet alleen in!
Tags: Niet getagged
0 reacties

De financiële crisis leert ons wat loslaten is

‘Het brandende oog van Sauron’. Zo noemde een NRC-journalist onlangs de vernietigende kracht die ‘de financiële markten’ uitoefenen op het Europese financieel-economisch-politieke systeem dat voor onze ogen aan het verkruimelen is. Het naamloze monster dat ‘financiële markten’ heet en waarachter de rijken van deze aarde schuilgaan wordt zo gelijkgesteld aan het ultieme kwaad in Tolkiens trilogie ‘In de Ban van de Ring’.
Tags: Niet getagged
4 reacties

De ‘Slangendrager’ keert terug in ons bewustzijn

Heb je wel eens in het centrum van de Melkweg gekeken? Waarschijnlijk niet dat je weet, maar toch zal je blik de afgelopen jaren wel eens op die plek aan het firmament zijn gevallen. Sinds 1987 is dat namelijk mogelijk: gedurende een periode van 36 jaar is het centrum van de Melkweg voor ons vanaf de aarde zichtbaar.
Tags: Niet getagged
0 reacties

Het wordt tijd dat we ons gaan beseffen dat we niet alleen zijn

Laat me je dit verzekeren: de wereld vergaat niet in 2012. Geloof ze niet, al die onheilsvoorspellingen en doemprofetieën; het zijn alleen maar egofantasieën die voor de verandering nou eens niet door een zoetsappig maar via een zwartgallig kanaal tot ons komen. Na 2012 draait de wereld gewoon door.
Tags: Niet getagged
0 reacties

Filmtip: Melancholia van Lars von Trier

Ik heb de halve nacht wakker gelegen van de film die ik gisteravond heb gezien en dat heb ik niet vaak. Melancholia is een prachtig voorbeeld van hoe een kunstenaar weergeeft wat er onder de oppervlakte van de maatschappij leeft en wat naar boven aan het komen is. Mijn oom Patrick raadde me aan de film te gaan zien en had het over een ‘feel good movie’.

Tags: Niet getagged
Copyright © 2020 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl