In de ‘maand van de geschiedenis’ (oktober) is het thema ‘Ik en Wij’. Iedereen wil ergens bij horen, en waarbij, dat wordt in de themakrant op allerlei manieren belicht: bij je familie, bij je bedrijf, bij het Koningshuis, bij het Nederland uit de films van Bert Haanstra. Of helemaal nergens bij willen horen kan ook, blijkt uit een serie gesprekjes met dwarsliggers’. In de ‘maand van de geschiedenis’ (oktober) is het thema ‘Ik en Wij’. Iedereen wil ergens bij horen, en waarbij, dat wordt in de themakrant op allerlei manieren belicht: bij je familie, bij je bedrijf, bij het Koningshuis, bij het Nederland uit de films van Bert Haanstra. Of helemaal nergens bij willen horen kan ook, blijkt uit een serie gesprekjes met dwarsliggers’. Allemaal heel leuk en interessant, echt.
Maar wat ik zoals vaker bij historici mis: waar is de link met nu? Als die ontbreekt wordt geschiedenis lekker een beetje wegzakken in het verleden, je collectief koesteren in het ontspannen besef dat het allemaal al achter de rug is. Veilig. Geborgen. Dood. Natuurlijk gaat het om onze gezamenlijke wortels, maar als het NU ontbreekt, ontbreekt de bloem.

Ik zou zeggen: lees mijn boek! En nomineer ‘Koopman Dominee Kunstenaar’ voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012. Ik kan het geld wel gebruiken…