Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

Koning Willem-Alexander

Jan Roelofs
Jan Roelofs
Jan Roelofs heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld
Gebruiker is momenteel offline
feb 06 KDK 0 reacties
Met het team van onze mannenworkshops hadden we gisteren een gesprek over de aanstaande kroning van Willem Alexander. Aanleiding was de vraag wat er de komende maanden in Nederland nodig is om die kroning zo vruchtbaar mogelijk te laten zijn.
Want ook al heb je niks met de monarchie, een nieuwe koning (en koningin) luiden hoe dan ook een nieuw tijdperk in. Al was het alleen al omdat koninginnedag straks niet meer bestaat.
In mijn boek 'Koopman, Dominee, Kunstenaar' heb ik het over die aanstaande kroning: "Het kroningsfeest dat we in de nabije toekomst mee gaan maken, is vooral ook het feest van onze eigen kroning. Het sprookje van de Nederlandse ziel komt nu in een fase waarin we na eeuwenlang gemodder in onze delta beginnen te beseffen dat er onder die modderige bodem goud schuilgaat. Dat goud kunnen we opdelven als we beseffen dat we allemaal koning en koningin zijn." (p. 164)

Hoe kunnen we als mannen meer ons eigen koningsschap innnemen? Dat heeft veel te maken met het thema 'Autonomie en Verbinding'. Traditioneel staat de man voor autonomie en de vrouw voor verbinding. Maar die verdeling werkt steeds minder. Niet alleen omdat 'verdeling' voor je het weet tot 'splitsing' wordt, maar ook omdat die splitsing in onszelf steeds pijnlijker wordt. Ik geniet erg van de verbinding zoals ik die gisteravond met de andere mannen voel, maar tegelijkertijd kijk ik regelmatig op mijn horloge: moet/mag ik al weer weg, lekker alleen in mijn eigen auto? Toen ik eenmaal weer in mijn auto zat, voelde ik me daar verdrietig over.

Ik herken dit thema in allerlei gebieden van mijn leven: geld, vriendschap, de spanning tussen 'doen' en 'zijn', hiërarchie, samenwerking, man en vrouw. En wat me raakt is de eenzaamheid die Willem Alexander straks moet voelen als hij in zijn eentje op de troon zit. Natuurlijk wordt hij er goed voor betaald, maar toch... De projectie die je vanuit het hele volk naar je toe krijgt liegt er niet om. Het boek van Ton ('De Terugkeer van de Koning') kan misschien helpen om die eenzaamheid wat te verlichten als we als mannen gaan beseffen dat we allemaal koning zijn in ons eigen rijk, en tegelijkertijd broeders van elkaar. Een echte koning is autonoom én verbonden. Of we nou Koopman, Dominee of Kunstenaar zijn...
Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zondag, 21 april 2019
Copyright © 2018 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl