Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

« Koopman en dominee in kabinet
Koopman en dominee in kabinet
De Schat van Dagobert »
De Schat van Dagobert

Na 1333 jaar wordt Koning Dagobert II weer wakker

Jan Roelofs
Jan Roelofs
Jan Roelofs heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld
Gebruiker is momenteel offline
jan 24 De Schat van Dagobert 4 reacties
In de razendsnelle tijd waarin we nu leven doet het verleden er steeds minder toe. Gisteren is oud nieuws, vorige week is achterhaald en vorige maand al lang vergeten. Zo leren we met z'n allen steeds meer in het NU te leven, dat is waar.

Maar als je het verleden loslaat, waar bouw je dan op voort? Wat is dan het fundament nog waar je op steunt?

Wie jij nu bent, is het resultaat van alles wat vooraf ging. En als je je verleden niet verwerkt, haalt het je in. Ben je gedoemd het te herhalen, zoals dat beroemde gezegde luidt.

Als het gaat om onze individuele geschiedenis, weten we dat inmiddels wel. Als je in je leven vastloopt ga je in therapie, en daarin ga je kijken naar stukken uit je verleden die je weggestopt had: vergeten, ontkend. Je haalt die blinde vlekken weer boven water, ervaart de gevoelens die je toen niet kon, wilde of durfde te ervaren nu alsnog, en je kunt weer verder. Gelukkig is dat voor veel mensen geaccepteerde realiteit, en is 'in therapie gaan' niet meer iets om je voor te schamen.
Ik ben zelf ook in therapie geweest – ben het soms nog – en het heeft me enorm goed gedaan.

Maar als het gaat om onze collectieve geschiedenis, is er nog veel verdringing en ontkenning. Soms is dat omdat het allemaal nog te pijnlijk is: de passieve opstelling bij de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog, de politionele acties in Indonesië, Srebenica.
Maar soms – en daar wil ik het nu verder over hebben – omdat het allemaal al te lang geleden is, en we het simpelweg niet meer weten.

Het tijdperk waar ik het de komende tijd in deze blog over wil hebben staat ook wel bekend als 'De Duistere Middeleeuwen'. Grofweg gezegd: de tijd tussen de Romeinen en Karel de Grote, het tijdperk van de vijfde tot de negende eeuw. In
410 plunderen de Visigothen Rome en is 'de eeuwige stad' voor het eerst in zeven eeuwen weer in handen van de barbaren. In 800 wordt Karel de Grote tot keizer gekroond.

Natuurlijk weet de historische wetenschap heel wat over die tussenliggende vier eeuwen. Dat wil ik niet bestrijden, integendeel: ik zal me er graag bij aansluiten. Maar er is ook iets wat de reguliere geschiedschrijving niet weet, niet wil weten of niet kan weten. Wat is dat dan?

Het is een verhaal dat in de loop der eeuwen naar ons collectieve onderbewuste is gezakt. Daar is het bewaard gebleven, en af en toe kwam vanuit die diepte een flard omhoog drijven die door een geinspireerde kunstenaar werd opgevangen en in een vorm werd uitgedrukt. Bijvoorbeeld in een stripverhaal of in een sprookje. Flarden waren er dus wel, maar het verhaal in zijn geheel bleef verborgen omdat de tijd nog niet rijp was.

Nu, anno 2013, is de tijd wel rijp. In onze collectieve geschiedenis zijn we ver genoeg gevorderd om een moeilijk, beschamend en verwarrend stuk uit ons verleden onder ogen te zien. Ons collectieve bewustzijn is ruim genoeg geworden om de vele draden en verbanden van dit verhaal te kunnen bevatten, en de noodzaak om deze blinde vlek bewust te maken is dringend genoeg geworden.

Het verhaal waar ik op doel is het verhaal van Koning Dagobert II, de laatste werkelijk regerende Merovingische koning (650-679). Op 23 december 679 werd hij bij een bron in de Franse Ardennen vermoord. Nu, 1333 jaar later, zal het ons helpen als zijn verhaal opnieuw verteld wordt, als tenminste daarmee ook alle samenhangen waar zijn levensverhaal aan raakt, over het voetlicht komen.

Geinspireerde kunstenaars die in het verleden al iets met dit verhaal hebben gedaan zijn bijvoorbeeld Walt Disney, die zijn Oom Dagobert een volgeladen geldpakhuis meegaf, waarop de Zware Jongens het in vele verhalen gemunt hadden. De Merovingische Koning Dagobert II had ook een schat – die nog steeds niet gevonden is – en de Zware Jongens van zijn tijd waren de Karolingers die met harde hand een eind maakten aan de traditie van het Heilig Koningschap.
Ook de gebroeders Grimm waren geïnspireerde kunstenaars die een flard van het Dagobertverhaal oppikten en het in de vorm goten van het sprookje 'IJzeren Hans', ook wel bekend als 'De Wildeman'.
De Amerikaanse dichter Robert Bly was helder en ontvankelijk genoeg om in de jaren negentig van de vorige eeuw te zien waar dit sprookje in werkelijkheid om ging: om veranderende beelden van mannelijke identiteit. Hij schreef er het prachtige boek 'De Wildeman' over. Hij had het weliswaar niet over Dagobert. Dat puzzelstukje viel pas later op zijn plek, toen Ton van der Kroon en ik na jaren werken met het Wildemanverhaal beseften dat Dagobert II en De Wildeman één en dezelfde figuur zijn.

Ik ben zelf nu een paar jaar bezig met het Dagobertverhaal. Ik schreef er summier over in mijn boek Koopman Dominee Kunstenaar uit 2011. Ik weet nog steeds niet goed wat ik met die figuur aan moet, maar hij laat mij niet los.
Nu besluit ik dan toch maar dit verhaal op mijn eigen manier naar buiten te brengen, via deze blog. Op een dieper niveau gaat dit verhaal over precies hetzelfde als mijn boek over de Nederlandse identiteit en geschiedenis. Maar tegelijkertijd gaat het over méér: het gaat bijvoorbeeld ook over Europa. En over de Christelijke godsdienst die al eeuwen lang zijn verbinding met het Christusbewustzijn kwijt is. En over een diepere verbinding met de planeet Aarde, die dringend aan de orde is. En over een gezonder evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten.

Het gaat dus over heel veel, en tegelijkertijd is de focus ook weer heel beperkt. Want uiteindelijk gaat het allemaal over mij.

Wordt vervolgd...
Tags: Niet getagged

Reacties

Raymond donderdag, 24 januari 2013 Antwoord Annuleer

Jan, je maakt me nieuwsgierig!

Henk Huisman vrijdag, 25 januari 2013 Antwoord Annuleer

Maakt mij "hongerig"naar meer verdieping.
Vond in het boek van Ton "De terugkeer van de koning" al veel herkenning en jouw verhaal Jan sluit hierbij naadloos aan.
Ik laat me verrassen.
H.gr.

Henk

JOb zondag, 27 januari 2013 Antwoord Annuleer

Fascinerende thema's jan, die mij ook soms meer soms minder te pakken hebben. Zoals die verbinding met de aarde en het keltisch christendom en natuurlijke dat super inspirerende boek De Wildeman van Bly.
Ik volg je

JOb

Riek Hospes. zaterdag, 11 februari 2017 Antwoord Annuleer

Beste meneer Roelofs.
Ik kocht vandaag bij een kringloopwinkel een schilderij van Jan Roelofs. Het is een pittoresk landschap. Ik wilde meer weten over de schilder en ging zoeken op internet, maar vond niets interessants. Wel stuitte ik op uw website en zag ik dat u ook 'iets met kunst' heeft.
Kunt u mij misschien iets meer vertellen over deze schilder? Misschien familie van u?
Ik hoor het graag.
Vriendelijke groet,
Riek Hospes-Clevering.

Laat uw reactie achter

Gast zondag, 16 januari 2022
Copyright © 2020 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl