Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

« Verzet je niet tegen wat is
Verzet je niet tegen wat is
AllerHande en Smaakmakend »
AllerHande en Smaakmakend

Voordeur en achterdeur

Jan Roelofs
Jan Roelofs
Jan Roelofs heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld
Gebruiker is momenteel offline
okt 10 KDK 0 reacties

NRC-columnist Bas Heijne beschrijft de Nederlandse worsteling met de werkelijkheid aan de hand van de Nederlandse coffeshops: aan de voordeur mag je verkopen, maar aan de achterdeur mag niet geleverd worden.

Wat doen we dus: regelen aan de voordeur, sjoemelen aan de achterdeur. In mijn woorden: de dominee bepaalt het beleid, de koopman gaat toch wel zijn gang. Heijne: “Het opgeheven vingertje en de opgestoken middelvinger.” 

 

Zo gaan die twee al eeuwen samen, maar de spannng wordt steeds groter, de kloof met de werkelijkheid steeds breder. Waar is in dit voorbeeld de kunstenaar? Wat zou dié doen?

Waarschijnlijk zou die met een luide schaterlach beschrijven wat hij ziet: strenge, boze, vreugdeloze dominees. Onverschillige, handige handelaars die van het improviseren een kunst hebben gemaakt. Rechters die met een mond vol tanden zitten. Politici die het krampachtig alleen maar over de ene helft van de werkelijkheid willen hebben. Politiemensen die het ook niet meer weten. 

De kunstenaar steekt een joint op en krijgt een lachkick. Wat een fantastische metafoor voor ons land. Laten we er trots op zijn! Laten we gewoon erkennen dat het zo tegenstrijdig is als wat. Hoera! Zo gaat de tussendeur open. Nederland lééft de paradox. Is dat niet fantastisch?

 

Maar ze hebben elkaar wel nodig, die koopman, dominee en kunstenaar. Want drie minuten later is de kunstenaar vergeten waar het ook al weer over ging. ‘Hee, hoor je dat geluid….?’  

Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zondag, 21 april 2019
Copyright © 2018 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl