Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

Weg met de koning!

Jan Roelofs
Jan Roelofs
Jan Roelofs heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld
Gebruiker is momenteel offline
feb 27 De Schat van Dagobert 0 reacties
Lang leve de Koning/Koningin!

In het Wildemanverhaal gaat de hoofdpersoon, de jonge prins die eerst de Wildeman uit zijn kooi heeft gelaten, mee met de Wildeman het woud in. Daar blijft hij een tijdje, en de Wildeman is zijn mentor.
Maar op een gegeven moment moet hij de wereld weer in. Hij krijgt een baantje in de keuken van het kasteel van de koning. Op een dag moet hij eten brengen naar de koning. Maar wie is die koning eigenlijk? Robert Bly maakt in zijn boek een heel verhelderend onderscheid in de drie niveau's die met het koningschap samenhangen: je hebt de 'Heilige Koning' (Koning Dagobert II bijvoorbeeld, nog steeds aanwezig in de onzichtbare wereld), de 'Politieke Koning' (Koning Willem Alexander) en de 'Innerlijke Koning' (Jij).
De Heilige Koning en Koningin creëren orde in de innerlijke ruimte. De politieke koning "ontleent zijn energie en autoriteit aan zijn vermogen om transparant en ontvankelijk te zijn voor de koning die boven hem staat. Er zijn maar weinig hedendaagse koningen die dat kunnen", aldus Bly.

En hoe staat het met de innerlijke koning?

Ben jij koning of koningin in je eigen rijk?
Of geef je je autoriteit uit handen aan een of andere uiterlijke koning? Zodat jij de lakei bent van bijvoorbeeld je baas, je collega's, je vrouw, je man, je moeder, je vader of je kind? Of van iemand anders die je bewondert, idealiseert, op een voetstuk zet? Zelf zie ik dat ik dat veel gedaan heb, en nog steeds sterk de neiging toe heb, als ik niet oplet. Het dragen van de volle verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven vind ik nogal zwaar, en ik wil maar al te graag iets daarvan – vooral de vervelende kant – bij iemand anders neerleggen.

Maar het bijzondere van onze tijd is dat steeds duidelijker wordt dat dat niet meer kan. Voor de 'koningen' en 'koninginnen' die die last te dragen krijgen, wordt het te zwaar. De 'leider aan de top' bezwijkt of schiet tekort.De vraagstukken van onze tijd zijn zo complex dat ze alleen nog maar in gezamenlijkheid kunnen worden opgelost. Het bereiken van die gezamenlijkheid is juist het grootste vraagstuk. Dat geldt voor bedrijven, voor organisaties zoals Padwerk Nederland waar ik zelf deel van ben, maar ook voor Nederland als geheel, voor Europa, voor de hele wereld. De oude vormen werken niet meer, de nieuwe vormen zijn aan het ontstaan. Ze kunnen niet 'bedacht' worden, of 'gemaakt', ze komen vanzelf boven water, ook dat is nieuw. Er is geen 'Politieke Koning' meer die het allemaal voor ons doet. It's up to us, it's up to you!

Waar blijft de Heilige Koning?
Met andere woorden de middelste ('politieke') koning valt weg. De 'Heilige Koning' en de 'Innerlijke Koning' blijven over. De Innerlijke Koning/Koningin in ons allemaal schept orde en evenwicht in ons eigen leven: geeft al die verschillende stemmen en neigingen in ons hun plek. (In mijn model: integreert Koopman, Dominee en Kunstenaar.) Begrenst de een, stimuleert de ander. Dat is het werk dat we allemaal te doen hebben om een volwassen en gezond ego te ontwikkelen: op eigen benen te staan, de volledige verantwoordelijkheid voor ons eigen leven te nemen. Voor veel mensen is dit het ultieme doel in het leven: als je zover komt, ben je 'klaar'.
Ik geloof niet dat dat waar is. Want waar blijft dan de Heilige Koning? Wat is het hogere doel waar jij je leven aangeeft? Waar jij je energie en autoriteit aan ontleent, zoals Bly zegt?

Ik geloof niet dat we voor onszelf leven, maar dat we allemaal in dienst staan van de Heilige Koning. Ongeacht hoe je hem (of haar) noemt: God, Ghandi, Wodan, Christus, Tao, Moeder Theresa, John Kennedy, Het Licht, De Heilige Maagd, Shiva, Mandela, Zeus, Hildegard van Bingen, Boeddha, Shekina, Dagobert of Arthur of Willem van Oranje of voor mijn part Pim Fortuyn.
Zonder Heilige Koning is je rijk onvruchtbaar. En hoe je contact kunt maken met die Heilige Koning, daar kun je best wat hulp bij gebruiken.

Bijvoorbeeld van de Wildeman.
Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast donderdag, 02 december 2021
Copyright © 2020 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl