Laat de Kunstenaar (M/V) zijn werk weer doen!

« Van zelfveroordeling naar zelfacceptatie
Van zelfveroordeling naar zelfacceptatie
Een perfecte samenvatting van KDK »
Een perfecte samenvatting van KDK

Willem van Oranje: de eerste KDK?

Jan Roelofs
Jan Roelofs
Jan Roelofs heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld
Gebruiker is momenteel offline
jan 17 KDK 0 reacties
In mijn boek heb ik het niet genoemd, maar wel in mijn KDK-lezing: Willem van Oranje is te zien als de eerste Nederlander die erin slaagde Koopman, Dominee en Kunstenaar in zichzelf te integreren. Heel terecht dat hij de geschiedenis in ging als  Vader des Vaderlands.

In 1568 is de situatie aan het begin van de 80-jarige oorlog voor Willem en zijn medestanders tamelijk rampzalig. Verloren veldslagen, het geld is op en Oranje zit diep in de schuld, hij moet vluchten naar zijn ouderlijk huis in Duitsland. En dan is zijn vrouw ook nog bij hem weggelopen.

En wat doet Willem in dat moeilijke jaar: hij schrijft. De pen is machtiger dan het zwaard!
Willem schrijft aan het Nederlandse volk, en daarbij spreekt hij de Nederlandse volksziel aan, op zo'n manier dat hij voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis Koopman, Dominee en Kunstenaar bij elkaar brengt.
Want: in april 1568 schrijft hij de Verantwoording, waarin hij zich verdedigt tegen de beschuldiging dat hij een illegale opstandeling zou zijn. Het is een helder, scherpzinnig pleidooi, waarin hij zich richt tot het denken: de taal van de dominee.
In juli 1568 schrijft hij de Verklaring: een veel gevoelsmatiger betoog over de verdrukte, onschuldige christenen in de Nederlanden. Hij spreekt het hart aan, in de taal van de kunstenaar.
En in september 1568 volgt het derde stuk: de Waarschuwing. Hij spoort de bevolking aan zichzelf te bevrijden en appeleert aan de wil. Dit is de taal die de koopman verstaat.

En zo richt Willem zich, aan het begin van de 80-jarige oorlog, tot de drie figuren die dan al de essentie van Nederland uitmaken. De eerste twee geven het vuur aan de opstand: de koopman omdat hij laaiend is door de belastingheffing van Alva: de tiende penning, en de dominee omdat ie in vuur en vlam staat voor het calvinistische geloof. De kunstenaar laat, zoals wel vaker, nog even op zich wachten.
Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zondag, 21 april 2019
Copyright © 2018 Woordenziel.nl | Webdesign: berthil.nl